Kediler Süt Sever Mi?

     "Kediler süte bayılırlar!" algısının üst safhada olduğu ve kedi ile sütü, her nasılsa, birbirleriyle özdeşleştirmiş; halen daha sokakta kedi gördü mü bakkala koşup hemen bir süt kapıp sanki bir de yaptığı o kediciğin hayatına zarar vermekten çok kurtarmakmış gibi düşünen, bol kedili bir toplumdan sesleniyorum sizlere. O filmlerde, reklamlarda izlediğimiz, sayısız fotoğraflarda gördüğümüz kedi dostlarımızın sütü inanılamayacak derecede lıkır lıkır içtiği kareler ve sahnelere hepimiz denk gelmişizdir mutlaka. Çocukluğumuzun efsane çizgi filmlerinden olan Tom ve Jerry'nin o Tom kedisinin sütü bayıla bayıla içtiği sahneler aklınızdadır elbet.




Neredeyse çoğumuz kedilere süt vermenin doğru olduğuna inanıp, her fırsatta özellikle de sokakta gördüğümüz kedilere süt içirme eyleminde bulunmuşusuzdur. Şimdi gerçek hayatta bunun tamamen yanlış olduğuna dair birkaç gerçek paylaşmak istiyorum sizlerle.
     Öncelikle bilinmelidir ki; kedi dostlarımız o bizim tükettiğimiz inek, koyun veya keçi sütü farketmeksizin bu sütlerin içinde bulunan laktozu sindiremezler. Peki sindirilemeyen laktoz oranı o küçük bedenlerinde ne gibi durumlara yol açar? En sık görülen etkisi, kedilerin ishale yakalanmalarıdır. Bazen bu da yetmeyebilir, kusmaya da başlayabilirler. Süt verilmeye devam edildikçe ishal, gaz ve şişkinlik durumları devam eder. İshal deyip geçmeyin bence. Kedilerin öyle bizlerin ishal olduğunda yarım bardak sade gazozun içine bir adet Aspirin atıp yada iki haşlanmış patates yiyerek ishali kesme gibi bir şansları yok maalesef. Devam eden ishal kedilerin vücudunda su kaybına neden olacak ve kilo kaybı, halsizlik, vücut direncinin azalması gibi sonuçlar doğurarak ciddi düzeyde hastalanmalarına sebebiyet verecektir. Belki diyeceksiniz "Yook artıkk!" ama şunu bilin ki bu durum kedi dostlarımızda ölümle bile sonuçlanabiliyor. Sizce durum bu iken, gerek var mı bu işkenceyi Onlar'a yaşatmaya? Emin olabilirsiniz; kedilere verdiğiniz sütün Onlar'a besin açısından hiçbir faydası yoktur. Ama illa süt vermek konusunda ısrarcıysanız, petshoplarda kolaylıkla bulabileceğiniz, sütün yerine verilebilecek süt tozları ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. 
     Kedilerin sütü seve seve içtikleri doğrudur, ama bu durum sütün Onlar'a faydalı olduğunun göstergesi kesinlikle değildir. Ona bakılırsa, benim kedilerim beni ne zaman çikolata, avokado yada yoğurt yerken görseler çılgınca Onlar'la paylaşmamı ister ve hatta ben ısrarla vermedikçe yalvarırcasına miyavlayıp beni usandırmaya çalışırlar. Kedilerin bir besine karşı tutku dolu çılgınca istekli oluşu o besinlerin Onlar için sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor maalesef. Sevgili dostlarımızın sağlıklı beslenmeleri açısından Onlar'a sunabileceğimiz sayısız gıda verken, siz siz olun sütü bu listeden sonsuza dek çıkarın.

Hatice Granados FUQUENE

Comments

Popular posts from this blog

Kedilerde Göbek Gösterisi

Kedi Sahibi Olmak